Bästa torrdräkterna till kajak

Att klä sig rätt är viktigt för att skydda kroppen och en torrdräkt behövs verkligen under de flesta månader i vårt klimat. En del rynkar på näsan åt torrdräkter då de tycker att de blir för varma. Välj en med bra andningsförmåga (släpper ut luft vid öppningarna) är ett gott råd även om de kostar lite mer. För kajakpaddlare finns det ett stort utbud att välja bland. Med torrdräkt kan man förlänga säsongen betydligt utan att vara rädd för det kalla vattnet.

Torrdräktens beskaffenhet

Den skall vara tunn men ändå vattentät och att den släpper ut luft inifrån. Blir man fort svettig och varm i dräkten är den inte bra. Material som är bra är exempelvis GoreTex. Dräkten får inte vara styv utan smidig så att dina rörelser inte hindras. Materialet bör vara rejält tunt, tjocka överlevnadsdräkter duger inte för paddling. Tätningen bör vara av något slags latex eller neopren vid alla öppningar men fötterna skall helst vara fötter ihop med dräkten. Annars skall fötterna, armarna och halsen ha en särskild krans som kan andas ut samtidigt som de inte släpper in. Hela latexfötter kan dock kännas kallt och det kan vara svårt att få på sig dräkten om det dessutom är kallt ute. Tätningarna vid öppningarna kan kännas ovant i början men man vänjer sig snabbt.

Priset avgör

Som sagt är det bättre att kosta på sig en dräkt av bra kvalitet istället för att köpa en billig som sedan blir liggande därför att den inte är bra. Det är ganska viktigt att hålla sig torr under vissa årstider när det är bra paddlingsväder fastän det är kallt. Torrdräkten förlänger säsongen med flera månader före och efter sommaren. Man pratar om dräktens andningsförmåga men andas kan bara levande varelser göra. Att materialet i sig skulle kunna släppa ut luft men inte släppa in något verkar helt absurt. Nej, det är förmågan att kunna släppa ut luft vid öppningarna som är det viktiga och just därför är nog inte hela fötter att fördra om man nu inte vet att man måste i och plumsa. Annars finns det en hel del skor på marknaden som är anpassade till paddling och det går lätt att kolla på nätet vilka skor att använda när man paddlar kajak.

Torr torrdräkt på morgonen

Ska man hålla sig enbart i kajaken mellan brygga till brygga behövs inte latexfötter som sitter ihop med dräkten. Men om man skall övernatta ute är det viktigt att torka ur dräkten invändigt. Tälta i maj eller september går ofta bra även om det är lite kallt men att efter en kall natt ta på sig en fuktig dräkt är inte kul. En annan viktig sak är att ha lämpliga kläder under torrdräkten, där gäller kläder som inte är lufttäta.

Priser

Kostnaden för torrdräkter kan variera ganska kraftigt, från 2 000 kronor eller till och med under upp till 15 000 kronor eller mer. Så det är många faktorer att väga in när man står inför ett köp.

  • Shadow från GUL: Hela latexfötter och neoprenmuddar för ärmar och halsen. Tillverkad i 4-lagers membran med förstärkta delar för knän och baken. Mjuk dragkedja, pris 2 995 kronor hos Kajaksidan.
  • Kokatat lättviktsdräkt i GoreTex, röd jacka och grå byxor. Tyvärr saknas uttömmande info. Pris 6 990 kronor hos Svima Sport.
  • Pro Saling Regatta torrdräkt från Hobieshop: Här kan man få dräkten specialsydd efter önskat kroppsmått för 900 kronor extra. Denna dräkt är nedsatt till 3 690. Info om exakt material med mera saknas.