Paddla kajak i Sverige

Att paddla kajak i Sverige är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen och uppleva Sverige när det är som bäst. Det är ett rogivande och avkopplande sätt att både motionera och semestra. Det spelar ingen roll om du vill paddla i söder eller norr, öst eller väst då det finns många vackra och intressanta platser att besöka över hela Sverige. Här kan du få lite tips på platser där du kan paddla kajak.

Höga Kusten med sitt världsarv

Höga Kusten i norr är ett världsarv och en unik plats att besöka. Här får du en upplevelse utan dess like när du paddlar genom dess skärgård av hällar som slipats under istiden och höga klippöar med skog. Du paddlar från Bönhamn och avslutar i Örnsköldsvik. En paddeltur som brukar ta fyra-fem dagar. Det är en medeltur som de flesta brukar kunna njuta av och känna att de är kapabla att genomföra.

Enligt CNN – världens sista vilda område

Vill du ha en lite tuffare tur så ska du bege dig till västra sidan av Sverige och paddla längs västkusten. Den Bohuslänska skärgården sägs många gånger vara Sveriges vackraste. Men en kajaktur här klassas som svår. De flesta rekommenderar att man paddlar från Grebbestad och till Kosteröarna, för att ta samma väg tillbaka. Denna tur får du räkna med att den tar cirka fyra till fem dagar.

Både för äventyraren och den bekväme

Något som inte får missas är givetvis Stockholms skärgård. Detta är helt klart den populäraste skärgården att paddla i. Här är det en sträcka på 150 kilometer bland kobbar och skär, och med alla möjliga svårighetsgrader. Väljer man att paddla i innerskärgården så kan man välja att övernatt på vandrarhem istället för att tälta. Men många som paddlat i skärgården rekommenderar sträckan från Möja upp till Svenska högarna och så tillbaka. Det är en lite tuffare tur men som sagt Stockholm har mycket att erbjuda, även för nybörjare.

En bit av ett orört Sverige

För dig som vill ha en lite lättare kajaktur så är lite mer okända Misterhults skärgård ett ypperligt val. Här paddlar du mellan öde öar och bedårande fiskelägen. Det är inte svårt att hitta små sund där det inte finns någon båttrafik och där du kan slå upp tältet på en obebodd ö. I detta område har du dessutom alla möjligheter att kunna se både havsörn och säl. Du tar dig från Västervik och vidare till Misterhults skärgård. Denna turen brukar ta en-två till tre dagar.