Prisvärda kajaker till en billig peng

Som med alla andra åtråvärda prylar hittar man massor med kajaker i olika utföranden och prisklasser, som annonseras på nätet. Det gäller både nya och begagnade, och dessutom i varierande typer av material. Priserna spänner från 5 – 6 000 kronor och upp till 30 000 kronor. Att handla på nätet för hemleverans är väl inte att rekommendera om man nu inte exakt vet vad modellen går för, kanske har man en kompis som har just den sorten. Men att se, känna och inspektera på plats är nog i de flesta fall att rekommendera.

Olika material

Man skall ta hänsyn till längd, vikt, sittbrunnens storlek, lastutrymme och som sagt material. Som nämnts i artikeln om reparationer är glasfiber/ kolfiber mer hållbart än plast men priset är därefter. Visserligen är plasten stryktålig men glasfibern är lätt att polera. Vikten skiljer också, plastkajakerna är något tyngre. Glasfiber ger en mer stabil farkost och kan därför sägas vare något mer lättmanövrerad. Men skall man in och rota bland klippor, stenar och skär får man vara beredd på en del slipningsarbete för att hålla kajaken i trim. En kajak i kolfiber är nog den allra snabbaste eftersom den är några kilo lättare. Men kolfiber är inte lika stryktåligt som plast och om den knäcks går den i bitar och blir svår att reparera och hur man bäst reparerar en kajak kanske det behövs en expert till. Fast det skall faktiskt ganska mycket till för att det ska hända, kolfiber är nog det mest åtråvärda materialet för tävlingskanotister.

Marknaden

För begagnat finns det några bra sajter där köpare och säljare kan mötas, vi tar några exempel:

  • Point 65 Kayak Center: Kajak för dagsturer i fiskeutförande, fabrikat Jolly Roger Kayaks, modell Raider GT Angler Roder. Av polyeten, begagnad men i nyskick. En hel del utrustning ingår: Paddel, flytväst samt kapell. Längd 3,5 meter, bredd 63 cm och vikten är 22 kg. Kan ta upp till 135 kilo. Pris 7 999 kronor.
  • Samma återförsäljare: Whisky 16 3L från Point 65. Nypriset skall vara över tjugotusen (det finns de som säljer nya för 19 000 kr) och vanligtvis säljes de begagnade för straxt under 15 000 kronor. Priset nu är 9 999 kronor. Längden är knappt 5 meter och med en bredd på 56 cm, vikt 25 kg. Tål hela 155 kg. Materialet är plast.
  • Svema Sport: Säljer en begagnad Valley Etain 17,5 RM för 13 900 kronor. Tillverkad i 3-lagers polyeten. Längd drygt 5 meter och berdd på 55 cm. Vikten är 25 kg.

Notera

Tänk på när du letar begagnad kajak att informationen bör vara mycket uttömmande. Det blir tråkigt om man reser många mil för att sedan se att kajaken inte stämde överens med den på bilden, det fanns mer skavanker än vad säljaren gav sken av. Då får man vända hemåt med oförrättat ärende.

Nya kajaker exempel:

  • Jolly Roger Haddock kajak, av 1-lagers polyeten, 6 500 kronor, finns i 3-lagers polyeten för 10 995 kronor.
  • Melker Väderö MV och HV av bambu/ glasfiber, 13 500 kronor.
  • North Shore Atlantic RM kajak Red, glasfiber, pris 14 889 kronor.