Skillnaden mellan kajak och kanot

Kanot är det vanliga namnet som innefattar olika smala farkoster som drivs med paddel. Kajak är den modell som är täckt förutom sittbrunnen. vanliga kanoter brukar vara de som är helt öppna och med uppåtböjd för och akter. Men inom dessa finns ett flertal varianter varav kajaken är den som mest används i sportsammanhang, men race med kanot förekommer också i stor utsträckning. Olympiska kanottävlingar benämns C och om det är exempelvis en kanot för två man heter det C-2. Kajak benämns på samma sätt med K.

I olympiaden finns det numer:

  • 3 klasser i C herrar; C-1 200 m, C-1 1000 m, C-2 1000 m
  • 5 K- klasser för herrar; K-1 200 m. K-1 1000 m, K-2 200 m, K-2 1000 m, K-4 1000 m
  • 4 för damer; K-1 200 m, K-1 500 m, K-2 500 m, K-4 500 m

Så finns det även slalom för herrar i C (C-1 och C-2) och för damer (K-1) och herrar (K-2) i K- klasserna. Från och med olympiaden i London 2012 tog man bort en del sträckor på 500 meter för herrar och ersatte dem med 200 meter. Numer körs sträckan 500 meter endast av damer (se ovan) och en 200 meter-sträcka.

Förutom dessa tävlingstyper tävlar man även i kanotsegling samt längre kanoter med upp till 12 paddlare. Den mest kända torde vara “The Boat Race” mellan universiteten Oxford och Cambridge i England. De kör en sträcka av 6 779 meter med 8 paddlare och en kapten som sitter vänd mot roddarna och ger order med en megafon.

Kanot och kajak i Sverige

Man menar att kanotsporten kom till landet då en skotte paddlade från Trondheim till Sundsvall 1870. År 1900 bildades Föreningen för Kanot-Idrott som blev förebild för all framtida kanotsport i Sverige och 1907 anordnades första Svenska Mästerskapen i paddling, sträckan var 1 500 meter. Längre fram anordnades internationella tävlingar och Sverige har arrangerat VM två gånger. Mest kände svensk i kategorin är Gert Fredriksson med sina sex OS-guld och därmed den bäste svenske kanotist genom tiderna.

Kanot och kajak som rekreation

Kanot är så mycket mer än tävlingar i kanal eller fors, att för nöjes skull “kanotvandra” är lika tillfredsställande som exempelvis fjällvandring. Detta kallas även vattenäventyr och kan utövas i älvar och vattendrag som i sjöar och i skärgården. Man kan organisera egna äventyr eller ansluta sig till en klubb eller exempelvis Friluftsfrämjandet, där man har bland annat sessioner under sensommaren i lugna vatten där man tältar och lagar medhavd mat mellan paddlingen i kajak.

Skillnaden mellan kajak och kanot

  • Kanoter har en uppåtböjd spets i båda ändarna och de kan framföras med enkel- eller dubbelpaddel.
  • Kanadensare är den typ som indianer i Nordamerika använder. I dessa kan man lasta en hel del, vilket är deras avsikt med dessa farkoster. Kanadensarna är bredare och inte lika spetsiga som den vanliga kanoten.
  • Kajak var och är eskimåernas farkoster i vatten. Som man kan se i kanotslalom har kajaken en förmåga att ta sig fram i virvlande och blåsiga vatten, men då kan man behöva några användbara kajaktips. Eskimåerna använde kajaken främst för fiske.