Topp 5 dröm-destinationerna för att paddla kajak

Om jag skall välja ut fem av de bästa eller mina dröm-platser i Europa att paddla i så blir det ett urval. Det finns ju så många underbara platser att man knappt kan räkna dem. Men mina drömmar får bli dem som jag just drömmer om att få paddla i.

Kusten Adriatiska havet, Kroatien

Här finns massor av sköna vikar, stränder och grottor att utforska. Klimatet är dessutom härligt gynnsamt, lika bra som Grekland. Man bör dock ha gott om tid, en vecka helst två för att hinna med mer, att hinna med allt går nog på mer än en månad. Vattnet är kristallklart och mellan etapperna finns sköna små öar att göra ett strandhugg på, det är lätt att paddla så området passar även nybörjare. De med mer erfarenhet kan gärna bege sig in i floder med forsar som Zrmanja och Krupa med forsar och vattenfall. Drömläge.

Forspaddling, Voss Norge

Voss är känt för sin vildmark av orörd natur, klara och rena forsar, och det lugn och frid som råder. Voss är en kommun belägen inåt landet i närheten av Bergen. För den som vill ha hjälp och instruktioner finns här proffs inom paddling att tillgå. Paddelvattnet kräver inte så höga kunskaper utan såväl unga som gamla, vana som nybörjare kan paddla här. Voss ter sig som ett nordiskt paradis för en kajakpaddlares dröm.

Paddla kajak i Maro, Malaga Spanien

Man startar från Burrianastranden i Nerja och paddlar till det sköna Maro. En hisnande och spännande upplevelse genom naturområden med vattenfall, små laguner och vatten som är kristallklart. Det utlovas att man inte blir besviken, Maro är en plats att drömma sig till med paddel i handen.

Algarves kust, Portugal

Det sägs att stränderna här är som taget ur romanen om Robinson Crusoe och det verkar stämma bra. Man kan paddla till stränder som det i princip bara går att nå från havet. Kusten är klippig och små fina grottor finns att utforska. Atlantkusten är varm och man kan räkna med 30 grader under säsong. Kuststräckan är 15 mil lång och man får nog räkna med ett par veckor för att avnjuta stora delar. Som sagt skall stränderna vara enormt fina med skön sand och smaragdgrönt vatten. Jag drömmer mig verkligen dit.

Danmarks åar eller havssidor

Här kan man välja lummiga åar med nedhängande träd och nästintill stiltje, eller ute vid Atlantkusten där vågorna går lite högre. Det är något lugnare på de östligare sidorna mot Östersjön. Men det finns massor med platser att paddla på i Danmark som består av många öar. Vill man inte köra ner kanoter med bil så kan man hyra. Kostnaden ligger på omkring tusenlappen för en vecka. Visserligen har Sverige många platser som duger gott för paddling, men ombyte av kultur förnöjer. Danmark är ju som halvvägs till kontinenten.

Jag längtar tills jag kan få paddla på dessa destinationer, och snart ska jag göra det. Sparandet pågår och till dess blir det svenska skärgården som jag skrev om i Om mig. För säga vad man vill men våra svenska vatten är underbart vackra.