Vilka skor att använda när man paddlar kajak?

Frågan om man behöver ha skor och i så fall vilken sort, vid paddling av kajak, kan inte besvaras rakt. Det beror på vilken sorts kajakpaddling som man vill utföra. Ska man ut på tur och vill kliva iland är det skönt med ett par bra skor på fötterna bland vassa klippor och steniga stränder. Bland paddlare är skor av gummi populärt och då speciellt i neopren som är en särskild sorts gummimaterial. Den används främst till torr- eller våtdräkter men så även till skor och sandaler.

Rejäla skor kan vara bra

Det sistnämnda är väl okej om det är hyfsat varmt men i kallare väder kan ett par lätta men rejäla skor, eller till och med boots komma väl till pass. Exakt vad paddlare i gemen väljer i skodon är både en smakfråga, en fråga om känsla och inte minst ett praktiskt val. Man kan hitta skor och sandaler som är lämpliga hos vanliga skohandlare, men många bra kanotbutiker för särskilt framtagna fotbeklädnader från olika märken.

Populärast är skor från:

  • Chaco
  • GUL
  • Teva

Vilka skor ska man använda för kajakpaddling?

Sandaler från Chaco ligger i högsta prisklassen, från 463 kronor till 585 kronnor. Skor är lite dyrare. Chaco använder återvunnen gummi i sina produkter. Teva har sandaler och skor från 295 kronor till 495 kronor och uppåt. Vanligast verkar dock GUL vara och de ligger också en bit under de andra märken prismässigt.

Några exempel från butik och nätet

  • Neoprenskor Power Boot från GUL: Varmt sköna boots som går upp till ankelhöjd, härliga när det är kallt i vattnet. De är försedda med ett kardborre-spänne på skaftet så att man kan justera dem. Tillverkade i 5 millimeters neopren samt en extra kraftig sula. Finns i svart eller svart-röda, pris 350 kronor hos Kajakboden.
  • Neoprenskor Power Slipper från GUL: Sköna och praktiska skor i 3 millimeters neopren. Kan justeras baktill med ett snöre. Finns i svart eller svart-röda, pris 225 kronor hos Kajakboden eller 199 kronor hos Stockholm-Kajak.
  • Sandaler av samma typ och material som skor finns i flera butiker från 190 kronor. Kallas även slippers hos en del affärer och sägs vara av ny modell med extra stabilitet. Populär både hos paddlare som seglare.
  • Clearwater sandaler CNX från Keen: Är ganska dyra men säger sig hålla extremt hög kvalitet. Insida av materialet mesh, gummi i sulor och utsida av polyester. Priset ligger på cirka 919 kronor hos Outnorth. Skor av samma typ kostar 799 till 1295 kronor.

Blöta skor är inte kul

De som testat kanotpaddling med vanliga gympadojor brukar inte vara särskilt glada och gör säkert inte om det. Om man tänker sig en lång paddling ut till en ö och där kliver iland via vattnet så blir skorna genomblöta vare sig man vill eller inte. Är det då kallt så hjälper det inte att ta av sig om fötterna för hempaddlingen. Blir man då förkyld på köpet tänker nog var och en att ett par neoprenskor kan vara guld värt, särskilt om de inte kostar mer än några hundralappar. Kan man satsa på de bästa torrdräkterna till kajak så kan man satsa på ett par bra skor.